Adolf flyttar runt
Var befinner sig Adolf när han bli vuxen?
Flyttlängderna skulle ha varit till stor hjälp när det gäller Adolf Eriksson. Han levde ett så kallat "kringstrykande" liv och ägnade sig år snatteri och stöld. Inte så förvånade att han gjorde lite som han själv ville även när det gäller flytt. Roddy Nilsson skriver i sin bok, "Inlåsta. Släktforska i polis-, fängelse- och anstaltsarkiv." att "1885 års lösdrivarlag ersatte den äldre försvarslöshetsstadgan med rötter långt tillbaka i tiden. Lösdrivarlagen inriktade sig tydligare mot dem som levde ett kringstrykande liv och underlät att "sig ärligen försörja" och därmed hotade allmän säkerhet, ordning och sedlighet." Adolf hade alltså fått det svårare att "driva runt" mot slutet av sitt liv.
1860 står Adolf som utflyttad till Stockholm , men saknas i Rotemannens arkiv. 30 juli 1861 flyttar Adolf tillbaka till torpet Klintom i Viby, Örebro län. Det är hans föräldrahem. Han var varit i Askersund, men i Askersunds flyttlängder (Stads- och Landsförsamling) saknas Adolf. 14 november 1862 flyttar Adolf till Askersund "igen". 15 november 1862 flyttar Adolf in i Askersund. Han har fått arbete som dräng på "Gården Nr. 114 & 115" hos brukaren Carl Bäckgren. 17 november samma år, d.v.s. 2 dagar senare, flyttar Adolf tillbaka till Viby. Vad är det som händer? Passar inte arbetet? Passar inte Adolf som dräng? Eller sitter han anhållen på häktet någonstans? Frågorna är många. I Viby finns han inte inskriven. MEN i en Brottsmålsdom från Linköpings Rådhusrätt fann jag senare en bra redogörelse för hur Adolf flyttar runt i Närke under den aktuella tiden och Bäckgren är även han uppräknad. Och precis som Nilsson skriver redan i förordet på sin bok är den som vill få en livshistoria utöver anteckningar om arbete som pigor och drängar i husförhörslängderna så finns ett omfattande källmaterial bevarat om en person har befunnit sig på någon institution. Därav namnet på webbsidorna om Adolf.
Klargörande om bostadsförhållanden från Brottsmålsdomen i Linköpings Rådhusrätt 1868-01-09
Bosatt hos sina föräldrar till dess han uppnått 18 års ålder (1859). Tjänade hos Brukaren Sjöholm i Dråstorp ett halvt år sedan tillbringade han följande vintern i föräldrahemmet. Adolf sökte anställning på det pågående järnvägsarbetet inom Viby socken och där stannade han i 1 ½ år. Därefter vistades han ett halvår i föräldrahemmet igen. Sedan tjänade Adolf ett halvår hos Inspektoren Öhman i Östersjö, Snavlunda socken och i 3 månader hos Carl Bäckgren i Askersund. Därefter åter någon tid i föräldrahemmet och sedan tjänade Adolf i 3 år hos Hemmabrukaren Anders Andersson i Dåvra under Bruks-patronen Cassels egendom i Laxå. Återkom hem igen och stannade i sex månader. Sedan tillbringade ha en tid i tjänst hos Kronolänsmannen Hallblom vid Ybby. Därifrån kom han vid Nyårstiden föregående år (1866/1867) åter hem och har sedan dess haft sin bostad där. Som försörjning höll han till inom Lerbäcks församling med att köpa upp grövre smide som han sålde med någon förtjänst på andra trakter.
Efter tredje resan på Långholmens Centralfängelse
När Adolf kommer hem från Stockholm 1876 bosätter han sig på Stora Höga, Högelund, Vallby rote. Där står han nämnd som Stugägare.
10 april 1879 blir Adolf pappa för fjärde gången till Hulda Maria.
1881 fortfarande bosatt på Stora Höga, men nu omnämnd som Backstugusittare.
12 november 1884 flyttar familjen in på Bredslätts soldatställe nummer 58 där han blir kvar fram till sin död. Torpet byter namn till Rosendal.